Jarní prázdniny 2017 – Jáchymov

Sdílejte s ostatními!

Aktualizace: Objekt už je zřejmě plný, další informace lze získat od Markéty Lážnovské.
Zveme Vás k připojení se k pobytu v Krušných horách během jarních prázdnin, tj. 18. – 25. 2. Ubytovaní budeme ve sborovém domě ČČE Nejdek (Mincovní 681, Jáchymov). Lyžování je možné v Jáchymově, na Klínovci nebo Mariánské, běžeckých tras je také dost, na zahradě se dá jezdit na lopatách. V domě je společenská místnost, kuchyňka a plno pokojů. Dojet lze až k objektu, vynosit věci a parkování je pak lepší cca 100 m pod objektem. Cena je kolem 100,- Kč za noc a dospělého, děti polovinu. V domě je ještě volno, pro rezervaci prosím kontaktujte přímo správce, např. mobil 724 925 251 (Milada Palánová) nebo jachymov@evangnet.cz. Za CB Kladno můžete též další probrat s Markétou Lážnovskou. Těšíme se na setkání a společný pobyt!

Více o objektu: Křesťanské středisko pro kursy a rekreace v Jáchymově má celkem 27 lůžek s celoročním využitím. V objektu jsou dva dvoulůžkové, dva čtyřlůžkové a tři pětilůžkové pokoje. Celkovou kapacitu střediska lze zvýšit přistýlkami (např. při pobytu skupiny mládeže nebo dětí). Objekt má plně vybavenou kuchyni, kde je možné samostatné vaření. Sociální zařízení a sprchy jsou společné. Objekt má klubovnu, pro různé programy lze využívat také kostel, který je součástí střediska (vše je pod jednou střechou).

Farní sbor Německé evangelické církve byl v Nejdku ustaven v roce 1922. Němečtí luteráni se však scházeli již od roku 1873 a brzy začali uvažovat o stavbě kostela. Na návrší nad městem byl v roce 1903 položen základní kámen kostela podle návrhu lipského architekta J. Zeissiga. Již v roce 1904 byl posvěcen a dodnes vytváří jednu z dominant města. Kamenný neomítnutý kostel v neogotickém stylu má zvláštní dvojitou věž. Apsidu zdobí dvě mozaiková okna, představující sv. Petra a Pavla. Varhany jsou umístěny při jedné z bočních stěn.

Po 2. světové válce převzala opuštěný kostel Českobratrská církev evangelická (ČCE). Ve sboru, ustaveném 1. května 1947 se začali scházet repatrianti z Volyně, Slezska a Rumunska. Přicházeli i evangelíci odjinud. Dnešní farní sbor je živý a dobře a s úctou pečuje o svůj chrám Vykupitele.

Farní sbor v Nejdku má svou kazatelskou stanici v Jáchymově, městě bohatém na historii, městě stříbrných tolarů (ty se zde začaly razit již před rokem 1520, byly známy jako „Joachims thaler“ a mnohem později daly jméno americkému dolaru). Jáchymov je také proslulý svými lázněmi i jako středisko oblíbených letních i zimních sportů. Těžba uranu byla nejen jeho bohatstvím, ale i prokletím, zejména v neblahých 50. letech, kdy v jeho dolech trpěli vězni totalitního režimu.

Němečtí evangelíci postavili svůj sborový dům s kostelem v roce 1914. Po roce 1945 jej převzala ČCE. Dům dnes slouží nejen k bohoslužebným účelům, ale také k setkávání mládeže i k rodinné rekraci.

Návštěvníky sborového domu zaujme pamětní deska věnovaná Johannu Mathesiovi, německému luterskému faráři, spolupracovníku Martina Luthera. Ten zde žil v letech 1504-1565 a byl v Jáchymově významnou duchovní osobností.